Черната леща или позната още като белуга,се нарича така,защото зрънцата приличат на хайвера на тази риба.
Тя,както и другите видове леща, е много богата на полезни вещества,протеин ,желязо и фибри.
Този вид запазва формата си след варене и затова е предпочитан за салати и ястия с по-естетичен вид.
Това ястие е не само вкусно и балансирано,подходящо за вегани и вегетарианци,но може да се консумира както топло ,така и студено. Може да го поднесете като салата,гарнитура или като лек обяд,например.
Плътния вкус на лещата чудесно се допълва от гъбите с масло,които са първи приятели,а тръпчивостта на руколата и киселинноста на лимона придават свежест.
Необходими продукти:
- 100 гр средно големи ,кафяви печурки
- 1 чаша черна леща белуга
- 1 връзка рукола
- 1 лимон
- 1 с.л масло
- 2 стръка пресен лук
- черен пипер
- зехтин
- оцет балсамико
- сол
Начина на приготвяне:
Лещата се измива и се слага да се вари.
Гъбите и лукът се измиват и нарязват.
Запържват се заедно с маслото за кратко и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавя се сокът на ½ лимон и се готви още няколко минути,докато гъбите омекнат.
Останалия половин лимон се реже с кората на ситно.
Гъбите се слагат в купа заедно със сварената леща ,лимона ,добавя се и руколата и се овкусява със зехтин,балсамико и сол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар