петък, 18 август 2017 г.

Салата с черна леща,гъби и рукола/ Lentils Mushrooms Salad


Черната леща или позната още като белуга,се нарича така,защото зрънцата приличат на хайвера на тази риба.
Тя,както и другите видове леща, е много богата на полезни вещества,протеин ,желязо и фибри.
Този вид запазва формата си след варене и затова е предпочитан за салати и ястия с по-естетичен вид.

Това ястие е не само вкусно и балансирано,подходящо за вегани и вегетарианци,но може да се консумира както топло ,така и студено. Може да го поднесете като салата,гарнитура или като лек обяд,например.
Плътния вкус на лещата чудесно се допълва от гъбите с масло,които са първи приятели,а тръпчивостта  на руколата и киселинноста на лимона придават свежест.


Необходими продукти:
  • 100 гр средно големи ,кафяви печурки
  • 1 чаша черна леща белуга
  • 1 връзка  рукола
  • 1 лимон
  • 1 с.л масло
  • 2 стръка пресен лук
  • черен пипер
  • зехтин
  • оцет балсамико
  • сол

Начина на приготвяне:

Лещата се измива и се слага да се вари.

Гъбите и лукът  се измиват и нарязват.

Запържват се заедно с маслото за кратко и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавя се сокът на ½ лимон и се готви още няколко минути,докато гъбите омекнат.

Останалия половин лимон се реже с кората на ситно.

Гъбите се слагат в купа заедно със сварената леща ,лимона ,добавя се и руколата и се овкусява със зехтин,балсамико и сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...