Физалисът произхожда от Бразилия и принадлежи към семейство Картофови. Нарича се още домат в обвивка, мексикански домат , еврейско грозде,земна череша.
Плодът е бледо жълт,зелен ,а при някой сортове дори лилав. Обвит е в торбичка ,която се нарича мехунка и служи за защита от паразити и механични наранявания,освен това запазва плода до месец след бране.
В България се отглежда предимно като саксийно или дворно растение и качествата,ползите и свойствата му са слабо познати.
Той съдържа богата гама от витамини и минерали, силен антиоксидант и известен със свойството си да прочиства организма ,той е препоръчителен при диети. Сварен на чай действа добре при хора с дихателни проблеми като астма,помага при цистит и проблеми с бъбреците.
Вкусът му е сладко-кисел и освежаващ,идеален е за сладка,сосове ,салати,а и за декорация.
Физалисът изглежда екзотично и почти винаги когато приготвям нещо с него оставям отворената чашка да стърчи отгоре.
Ако не сте опитвали физалис досега и не знаете какво точно да правите с него ето една рецепта за лесни и ефектни бонбони,които със сигурност ще ви станат любими.
Шоколадът чудесно се допълва от леко киселият вкус на плода ,а и може да развихрите въображението си при декорирането.
Необходими продукти:
- физалис
- 200 гр шоколад
- ядки,кокосови стърготини за декорация
Начин на приготвяне:
*Разтворете мехунката/обвивката на физалиса и я оформете над плода като леко я завъртите ,за да стои стабилно.
*Физалисът се потапя първо в разстопения на водна баня шоколад ,а след това се посипва с кокосови стърготини или смлени ядки.
*След като шоколада се втвърди бонбоните са готови.
Може да ги съхранявате до 1 седмица на стайна температура
Няма коментари:
Публикуване на коментар