Приготвих тази торта за рождения ден на приятеля ми,получи се наистина много вкусна и не прекалено сладка,подходяща за любителите на карамел.
За съжаление докато се наканя да я снимам остана само едно парченце,което позира самотно на снимките ,но пък си заслужава да ви представя рецептата за тази вкусна торта.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 яйца
- 100 гр захар
- 100 гр кафява захар
- 1 с.л ванилов екстракт
- 160 гр смлени бадеми(или други ядки)
- 100 брашно
- 2 с.л какао
- 1 щипка сол
За крема:
- 500 гр маскарпоне
- 100 мл течна сметана
- 3 с.л пудра захар
- 4-5 с.л дулче де лече
За сиропиране:
- 5-6 с.л прясно мляко
Ще ви трябва още:
- готови еклери
- 1 бурканче дулче де лече
- форма за печене с откопчаващи се страни -26 см
- 1 шоколад
Начин на приготвяне:
*За блата яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си.
Сухите съставки се смесват и се прибавят на части към яйчената смес.
*Сместа се изсипва в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса до “суха клечка”.
*За крема се разбива маскарпонето със сметаната и след това се добавят пудрата захар и дулче де лече.
*Сглобяване на тортата:
Когато блата вече е изстинал горната част се изрязва с дълъг нож ,за да бъде блата равен.
Слага се отново в тавата с отлепящи се стени или се закопчава с ринг,блата се напоява с 5-6 с.л неподсладено прясно мляко и върху него се разстила дулче де лече. (количеството преценете сами според това дали обичате повече или по-малко сладко. Аз сложих 6 с.л.)
Излива се ½ от крема с маскарпоне и отгоре се подреждат еклерите плътно един до друг и най-отгоре се залива с останалия крем.
*Тортата се оставя да престои минимум 5-6 часа ,а най-добре една нощ,в хладилник.
По принцип исках да напрая и шоколадова заливка,но времето не достигна затова декорирах със смлян в блендера шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар