вторник, 22 август 2017 г.

Еклерова торта с дулче де лече



Приготвих тази торта за рождения ден на приятеля ми,получи се наистина много вкусна и не прекалено сладка,подходяща за любителите на карамел.
За съжаление докато се наканя да я снимам остана само едно парченце,което позира самотно на снимките ,но пък си заслужава да ви представя рецептата за тази вкусна торта.

Необходими продукти:

За блата:
  • 6 яйца
  • 100 гр захар
  • 100 гр кафява захар
  • 1 с.л ванилов екстракт
  • 160 гр смлени бадеми(или други ядки)
  • 100 брашно
  • 2 с.л какао
  • 1 щипка сол

За крема:
  • 500 гр маскарпоне
  • 100 мл течна сметана
  • 3 с.л пудра захар
  • 4-5 с.л дулче де лече

За сиропиране:
  • 5-6 с.л прясно мляко

Ще ви трябва още:
  • готови еклери
  • 1 бурканче дулче де лече
  • форма за печене с откопчаващи се страни -26 см
  • 1 шоколад

Начин на приготвяне:

*За блата яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си.
Сухите съставки се смесват и се прибавят на части към яйчената смес.

*Сместа се изсипва в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса до “суха клечка”.

*За крема се разбива маскарпонето със сметаната и след това се добавят пудрата захар и дулче де лече.

*Сглобяване на тортата:
Когато блата вече е изстинал горната част се изрязва с дълъг нож ,за да бъде блата равен.
Слага се отново в тавата с отлепящи се стени или се закопчава с ринг,блата се напоява с 5-6 с.л неподсладено прясно мляко и върху него се разстила дулче де лече. (количеството преценете сами според това дали обичате повече или по-малко сладко. Аз сложих 6 с.л.)
Излива се ½ от  крема с маскарпоне и отгоре се подреждат еклерите плътно един до друг и най-отгоре се залива с останалия крем.

*Тортата се оставя да престои минимум 5-6 часа ,а най-добре една нощ,в хладилник.

По принцип исках да напрая и шоколадова заливка,но времето не достигна затова декорирах със смлян в блендера шоколад. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...