неделя, 30 април 2017 г.

Панакота с люляков сироп и боровинки/ Blueberry and lilac syrup panna cotta

Код лилаво-люлякът е навсякъде!
Докато разхождам кучето ,а мислено си разпределям задачите за деня,не мога да не забележа,че наоколо е полилавяло.
Въпреки ,че тази година пролетта дойде със сняг ,прекрасният люляк си цъфти напук на всичко,а упойващия му аромат се усеща от далече .
Вдъхновена от цветовете и ароматите наоколо ,реших да направя този пролетен десерт ,с който да подканя пролетта.
А какво по-пролетно от люляк нали?
Необходими продукти:

За панакотата:
  • 400 мл течна сметана
  • 80 гр захар
  • 50 мл сироп от люляк
  • 5 листа желатин
  • 100 гр боровинки

За сиропа от люляк:
  • 1 чаша цвят от люляк
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша вода

За боровинковото кули:
  • 100 гр боровинки
  • 10 мл сок от лимон
  • 40 гр захар



Начин на приготвяне:

За сиропа от люляк:

*Необходими са само цветчетата ,останалото се отстранява. *Цветовете се измиват добре и заедно с другите съставки се оставят да ври за около 10 минути.
*С лъжица се намачкват цветовете ,за да пуснат възможно повече цвят и аромати.
*Може да се съхранява така до 2 седмици.

За панакотата:

*Желатинът се залива със студена вода и се оставя така докато омекне.
*Сметаната,боровинките,сиропът от люляк и захарта се слагат в тиган на умерена температура и когато започнат да се появяват балончета,но преди да е завряло напълно се маха от котлона и се пасира.
*Сместа се прецежда ,за да се отстранят по-големите частици и се връща на котлона.
*Когато сместа заври отново се отмества от котлона и към нея се прибавя желатина ,бърка се докато се разтвори.
*Сместа се разпределя във формички и се слага в хладилник.

За боровинковото кули:

*Всички съставки се блендират до гладка смес и се оставя да ври на умерена температура докато се сгъсти .
Не прекалявайте с варенето,защото ще стане твърде гъсто ,а целта е да е по-течно от конфитюр.

!Преди да извадите панакотата от формичката минете с нож отстрани ,за да може да се отдели по-лесно.
Аз използвах силоконови формички .




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...