неделя, 14 януари 2018 г.

Кръфини

Кръфинът е хибрид между мъфин и кроасан,по който цяла Америка полудя последните години.
Те вече набират скорост и у нас  и все по -често могат да бъдат намерени в сладкарници и ресторанти.
Тесто за кроасани,навито на охлювчета и изпечено във форма за мъфини,те са чудесна закуска или сладкиш към кафето.
Пълнежът им може да е сладко или солено и те просто пасват на всеки вкус и предпочитание.


Необходими продукти:
  • 300 гр брашно
  • 165 гр меко масло
  • 50 гр меко масло
  • 7 г суха мая
  • 120 мл леко топла вода+50 мл при нужда
  • ½ с.л сол
  • 2 с.л захар
  • 1 пк. ванилия

Начин на приготвяне:

Преди да започнете с приготвянето на кръфините ,извадете 2 часа преди това маслото от хладилника и го оставете на стайна температура.

Брашното ,захарта ,солта,ванилията и сухата мая се смесват заедно в купа. Към тях се добавя топлата вода и с миксер с приставка за тесто се бърка 2-3 минути.
Получава се твърдо,не много еластично тесто, към което при нужда може да добавите още до 50 мл. топла вода. Към сместа се добавя и 165 г меко масло и се бърка с миксера още 2-3 минути.

Изсипете тестото от купата и го месете за кратко с ръка,така маслото ще се свърже по-добре с останалите съставки.
Получава се меко и гладко тесто.

Върнете го в купата,покрийте го с кърпа или стреч фолио и го сложете за около час на стайна температура да си почине.

Тестото трябва да е удвоило размера си.
Извадете го от купата,разделете го на 4 части,като всяка увийте в стреч фолио,за да не изсъхват докато работите с другите.

Върху набрашнена повърхност всяка топка се разточва по дължина ,възможно най-тънко.
Не забравяйте при разточването периодично да набрашнявате точилката и под тестото,за да не залепва.
Разточеното на тънко тесто се маже с масло/най-добре да го направите с пръсти/,навива се на руло и се реже с остър нож по дължина.
Двете половинки се навиват на охлювчета и се слагат в тава за мъфини,предварително намазнена,за да не залепват.



По този начин се правят и останалата част от тестото,след това се покриват с кърпа и се оставят на стайна темпвратура за 45 минути.

Кръфините се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 -25 минути,докато добият златист цвят.

Когато се изпекат се поръсват в пудра захар,може да се сложи и сладко върху тях ,ако искате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...