Една есенна торта с аромат на тиква и канела ,предрешена като бреза. Много лека и с мноого есенна.
Необходими продукти:
За какаовия блат:
- 150 гр захар
- 4 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 150 гр брашно
- 50 гр какао
- 1 пакетче ванилова захар
- 1 бакпулвер
За крема:
- 400 гр маскарпоне
- 200 гр сварена тиква цигулка
- 4 с.л захар
- щипка канела
- 100 гр пудра захар
- 20 мл прясно мляко (при нужда от разреждане на крема)
- прясно мляко за напояване на блатовете
За шоколадовата украса:
- 200 гр бял шоколад
- 20 гр черен или млечен шоколад
- четка за рисуване
*Започва се с блата. Захарта и яйцата се разбиват до побеляване.
Към тях постепенно се добавят млякото и олиото,разбива се отново.
Сухите съставки се смесват и пресяват заедно. Добавят се на части към сместа и се разбърква с бъркалка до хомогенизиране на сместа.
Всичко се изсипва в намаслена тавичка с откопчаващи се страни- 28см и с хартия за печене на дъното.
Пече се 25 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса.
*Сварената и още топла тиква се поръсва със захар и се намачква с вилица.
Към тиквата се добавя маскарпонето, пудрата захар и канела , разбърква се с телена бъркалка или шпатула ,но не и с миксер,защото крема става прекалено течен и стяга по-бавно.
При нужда разредете крема с малко прясно мляко.
*Белия шоколад се разтопява на водна баня ,изсипва се върху хартия за печене и се разнася равномерно с помощта на шпатула.
*Когато отново се втвърди се разтопява и кафявия шоколад и с помощта на четка за рисуване се правят чертички наподобяващи тези на бреза.
*Охладения блат се разрязва на три. В тавата с откопчаващи страни се слага блат напоява се с 2-3 с.л прясно мляко ,върху него се разпределя крем и така още два пъти.
Оставя се малко крем с които да се измаже тортата отгоре и отстрани.
*Махат се страните на тавата ,тортата се намазва с останалия крем и се декорира отстрани с парченца бял шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар