петък, 10 ноември 2017 г.

Торта "Бреза" с тиквен крем

Една есенна торта с аромат на тиква и канела ,предрешена като бреза. Много лека и с мноого есенна.

Необходими продукти:
За какаовия блат:
  • 150 гр захар
  • 4 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 150 гр брашно
  • 50 гр какао
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1 бакпулвер
За крема:
  • 400 гр маскарпоне
  • 200 гр сварена тиква цигулка
  • 4 с.л захар
  • щипка канела
  • 100 гр пудра захар
  • 20 мл прясно мляко (при нужда от разреждане на крема)
  • прясно мляко за напояване на блатовете



За шоколадовата украса:
  • 200 гр бял шоколад
  • 20 гр черен или млечен шоколад
  • четка за рисуване

*Започва се с блата. Захарта и яйцата се разбиват до побеляване.
Към тях постепенно се добавят млякото и олиото,разбива се отново.
Сухите съставки се смесват и пресяват заедно. Добавят се на части към сместа и се разбърква с бъркалка до хомогенизиране на сместа.
Всичко се изсипва в намаслена тавичка с откопчаващи се страни- 28см и с хартия за печене на дъното.
Пече се 25 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса.

*Сварената и още топла тиква се поръсва със захар и се намачква с вилица.
Към тиквата се добавя маскарпонето, пудрата захар и канела , разбърква се с телена бъркалка или шпатула ,но не и  с миксер,защото крема става прекалено течен и стяга по-бавно.
При нужда разредете крема с малко прясно мляко.

*Белия шоколад се разтопява на водна баня ,изсипва се върху хартия за печене и се разнася равномерно с помощта на шпатула.
*Когато отново се втвърди се разтопява и кафявия шоколад и с помощта на четка за рисуване се правят чертички наподобяващи тези на бреза.

*Охладения блат се разрязва на три. В тавата с откопчаващи страни се слага блат напоява се с 2-3 с.л прясно мляко ,върху него се разпределя крем и така още два пъти.
Оставя се малко крем с които да се измаже тортата отгоре и отстрани.
*Махат се страните на тавата ,тортата се намазва с останалия крем и се декорира отстрани с парченца бял шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...