Спагетите с кюфтенца и доматен сос се нареждат сред най-любимите и познати заедно с Болонезе и Карбонара.
Какво се случва обаче ,ако някой по една или друга причина не може да ги консумира? Много просто-използваме продукти заместители,за да постигнем същата визия,но без да изневеряваме на хранителните си навици/вегетарианство,веганство и др/.
Дори и да не сте вегетарианци винаги може да опитате различна версия на познато ястие.
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 1 патладжан
- ½ ч.ч сварен бял боб
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- няколко стръка зелен лук
- няколко стръка магданоз
- 3 с.л пармезан на прах
- 1 ч.ч галета
- сол
- черен пипер
За соса:
- ½ кг добре узрели домати
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- зехтин
- сол
- пипер
- 2 с.л сладък Чили сос
- 2 с.л сос Уорчестър
- спагети
*За кюфтенцата ,разрежете патладжана на две ,посолете го и го оставете така за няколко минути ,докато се отдели горчивият сок от него.
Измийте го ,подсушете с кухненска хартия и го сложете да се пече във фурната докато омекне.
*Изпеченият патладжан се почиства ,необходима е само месестата ,вътрешна част. Слага се в купа заедно с боба и се намачква с вилица,към него се добавят ситно нарязания пресен и зелен лук,чесънът,магданоз и чесън. Всички останали съставки също се добавят ,всичко се смесва добре и от сместа се оформят кюфтенца,които се пекат във фурната на 180 градуса за около 20 минути.
*Докато кюфтенцата са във фурната може да започнете с приготвянето на соса.
Доматите се измиват ,почистват и режат на четвъртинки. Лукът и чесънът се режат на едро и всичко се смесва в тавичка заедно с подправките . Пече се до пълното омекване на зеленчуците ,след което още топли се пасират.
*Спагетите се смесват в соса ,добавят се и кюфтенцата от патладжан и се поръсва с пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар