понеделник, 4 септември 2017 г.

Мусака с патладжани и леща

Това ястие е един интересен вариант на любимата на всички мусака,който обаче не отстъпва по вкус на традиционния оригинал.


Необходими продукти:
  • 2 патладжана
  • 150 гр леща(аз използвах черна,но всяка друга също е подходяща)
  • 3 домата
  • 1 глава лук
  • 3 яйца
  • 150 гр кисело мляко
  • 150 гр крема сирене
  • сол
  • черен пипер
  • няколко стръка магданоз
  • зехтин
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Лещата се измива и сварява.

Патладжаните се измиват,режат се на дебели кръгчета и се посоляват. Оставят се така, за няколко минути,за да се отдели горчивия сок от тях. След което се измиват,подсушават и редят в тавичка .
Поръсват се със зехтин и се слагат във фурната да се изпекат до полуготовност.

В тенджера с вряща вода се слагат доматите, като с върха на ножа се правят няколко разреза по тях,за да може после по лесно да се отдели ципата.
След 2-3 минути доматите се изваждат и шокират в студена вода,след което ципата се маха и доматите се нарязват на кубчета.

Нарязания лук се запържва в зехтин  докато омекне и стане прозрачен ,към него се добавят доматите и нарязаният на дребно чесън ,овкусява се и се готви десетина минути.

Към доматения сос се добавя сварената и изцедена леща ,разбърква се добре и след 2-3 минути се отмества от котлона.

От яйцата ,киселото мляко и крема сиренето се прави заливка,която се посолява.

В намазнена тавичка се редят патладжани,върху тях се слага лещата,поръсва се с накълцания магданоз и се покрива с останалите патладжани.

Заливката се разпределя отгоре и се слага във фурната за 30-40 минути,докато заливката стане златиста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...