Това ястие е един интересен вариант на любимата на всички мусака,който обаче не отстъпва по вкус на традиционния оригинал.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 150 гр леща(аз използвах черна,но всяка друга също е подходяща)
- 3 домата
- 1 глава лук
- 3 яйца
- 150 гр кисело мляко
- 150 гр крема сирене
- сол
- черен пипер
- няколко стръка магданоз
- зехтин
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и сварява.
Патладжаните се измиват,режат се на дебели кръгчета и се посоляват. Оставят се така, за няколко минути,за да се отдели горчивия сок от тях. След което се измиват,подсушават и редят в тавичка .
Поръсват се със зехтин и се слагат във фурната да се изпекат до полуготовност.
В тенджера с вряща вода се слагат доматите, като с върха на ножа се правят няколко разреза по тях,за да може после по лесно да се отдели ципата.
След 2-3 минути доматите се изваждат и шокират в студена вода,след което ципата се маха и доматите се нарязват на кубчета.
Нарязания лук се запържва в зехтин докато омекне и стане прозрачен ,към него се добавят доматите и нарязаният на дребно чесън ,овкусява се и се готви десетина минути.
Към доматения сос се добавя сварената и изцедена леща ,разбърква се добре и след 2-3 минути се отмества от котлона.
От яйцата ,киселото мляко и крема сиренето се прави заливка,която се посолява.
В намазнена тавичка се редят патладжани,върху тях се слага лещата,поръсва се с накълцания магданоз и се покрива с останалите патладжани.
Заливката се разпределя отгоре и се слага във фурната за 30-40 минути,докато заливката стане златиста.
Няма коментари:
Публикуване на коментар