понеделник, 22 май 2017 г.

Тарт с физалис/ Physalis tart

Бавно и сигурно физалисът се превръща в един от любимите ми плодове и все повече ми се иска да експериментирам с вкуса му.
Прекрасният му наситено жълт цвят изглежда страхотно до кафяв шоколад или пък какаов сладкиш  ,а ми се иска да комбинирам сладостта му и с ядки… ами ако го направя на сладко?  А защо не всичко заедно?
Всъщност се получи доста добре.
Ако и вие искате да опитате чудесния физалис под друга форма,опитайте този тарт.


Необходими продукти:

За тестото за тарта:
  • 250 гр брашно
  • 150 гр студено масло
  • 1 яйце
  • 80 гр захар
  • 1 с.л какао
  • 1 щипка сол

За бадемовия пълнеж:
  • 150 гр бадемово брашно
  • 150 гр захар
  • 150 гр разтопено масло
  • 2 яйца
  • 3 с.л брашно
  • 2 с.л бадемов ликьор
  • 80 гр физализ за украса
  • филирани бадеми за украса

За сладкото от физалис:
  • 100 гр физалис
  • 100 гр захар
  • сок от ½ лимон

-форма за тарт 30 см
- 2 чаши боб за тежест при печенето

Начин на приготвяне:

*Сухите съставки се смесват,прави се кладенче в средата където се слага яйцето и нарязаното на малки кубчета масло.

*Смесете съставките като претривате с ръце сместа докато стане лепкаво тесто.

*Завийте с фолио и оставете в хладилника за 45 минути.

*Разточете отпочиналото и охладено тесто върху хартия за печене и заедно с хартията го обърнете върху формата за тарт,за да не се разпадне.

*Оформете тестото и отлепете хартията. С вилица надупчете тестото,за да не се надигне много при печенето и покрийте с хартия за печене . Върху хартията се слага 2 чаши боб ,който ще помогне да се запази формата.
Печете на 200 градуса за 10-15 минути.

*За сладкото сложете нарязания физалис заедно със захарта и сока от лимон в блендер. В тиган с незалепващо покритие гответе сладкото на средна температура докато се сгъсти достатъчно.

*За бадемовия пълнеж яйцата се разбиват със захарта,на тънка струйка се добавя разтопеното масло и бадемовия ликьор и се добавя към смесените сухи съставки.

*На дъното на тарта се разпределя сладкото от физалис  и се покрива с бадемовата смес.

*Украсява се с цели плодчета физалис и филирани бадеми и се пъха отново във фурната за 20-25 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...