Бавно и сигурно физалисът се превръща в един от любимите ми плодове и все повече ми се иска да експериментирам с вкуса му.
Прекрасният му наситено жълт цвят изглежда страхотно до кафяв шоколад или пък какаов сладкиш ,а ми се иска да комбинирам сладостта му и с ядки… ами ако го направя на сладко? А защо не всичко заедно?
Всъщност се получи доста добре.
Ако и вие искате да опитате чудесния физалис под друга форма,опитайте този тарт.
Необходими продукти:
За тестото за тарта:
- 250 гр брашно
- 150 гр студено масло
- 1 яйце
- 80 гр захар
- 1 с.л какао
- 1 щипка сол
За бадемовия пълнеж:
- 150 гр бадемово брашно
- 150 гр захар
- 150 гр разтопено масло
- 2 яйца
- 3 с.л брашно
- 2 с.л бадемов ликьор
- 80 гр физализ за украса
- филирани бадеми за украса
За сладкото от физалис:
- 100 гр физалис
- 100 гр захар
- сок от ½ лимон
-форма за тарт 30 см
- 2 чаши боб за тежест при печенето
Начин на приготвяне:
*Сухите съставки се смесват,прави се кладенче в средата където се слага яйцето и нарязаното на малки кубчета масло.
*Смесете съставките като претривате с ръце сместа докато стане лепкаво тесто.
*Завийте с фолио и оставете в хладилника за 45 минути.
*Разточете отпочиналото и охладено тесто върху хартия за печене и заедно с хартията го обърнете върху формата за тарт,за да не се разпадне.
*Оформете тестото и отлепете хартията. С вилица надупчете тестото,за да не се надигне много при печенето и покрийте с хартия за печене . Върху хартията се слага 2 чаши боб ,който ще помогне да се запази формата.
Печете на 200 градуса за 10-15 минути.
*За сладкото сложете нарязания физалис заедно със захарта и сока от лимон в блендер. В тиган с незалепващо покритие гответе сладкото на средна температура докато се сгъсти достатъчно.
*За бадемовия пълнеж яйцата се разбиват със захарта,на тънка струйка се добавя разтопеното масло и бадемовия ликьор и се добавя към смесените сухи съставки.
*На дъното на тарта се разпределя сладкото от физалис и се покрива с бадемовата смес.
*Украсява се с цели плодчета физалис и филирани бадеми и се пъха отново във фурната за 20-25 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар