Сиренето рикота ,както и други видове сирена и извари се получават от пресичането на белтъците в млякото. Звучи сложно и непознато и едва ли сте си мислили че може да го направите сами в къщи.
Всъщност е много лесно,съставките са само три и не отнема много време- десетина минути подготовка и тридесет минути оцеждане,а резултата е страхотно рикота сирене като от магазина .
Така приготвената рикота може да се използва както за пряка консумация,така и за приготвянето на кремове,десерти и други.
Необходими продукти:
- 2 купички пълномаслено прясно мляко
(аз използвах около 800 мл)
- сокът от ½ лимон
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Прясното мляко заедно със солта се слагат в тенджерка на котлона на средна степен.
Когато по повърхността започнат да се появяват балончета,но и преди млякото да заври тенджерата се маха от котлона ,добавя се сокът от лимон и се разбърка за да се смеси всичко добре.
Веднага ще забележите ,че млякото ще промени консистенцията си ,оставете го така за 2-3 минути.
За да прецедите рикотата използвайте тензух или цедка ,позтавен върху купа. Оставете така за 30 минути .
Ако използвате тензух може да съберете краищата му и да го закачите на кранчето над кухненската мивка,така освен че става по-бързо ,а и рикотата се оформя на топка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар