Цветница е! Обожавам този празник и прекрасна българска традиция,на който на където и да се обърнеш ще видиш цветя и върбови клонки,които хората носят в домовете си за здраве.
Някак си пролетно е с всички тези цъфнали дръвчета ,чийто аромати те карат да вдишваш с пълни гърди и да се наслаждаваш на хубавото време.
Нямаше как всички тези венци и цветя наоколо ,както и фактът,че само след седмица е Великден да не ме вдъхновят да направя нещо в тази насока.
Това което ми хрумна са тези венци от тесто ,които могат да се използват като поставки за великденските яйца ,а след това да си ги хапнете заедно.
На вкус са като кифлички и са идеални за закуска,разрязани на половинки или с малко сладко например.
Необходими продукти:
- 250 гр. брашно
- 1 яйце
- 12гр. мая
- 1с.л сол
- 100мл прясно мляко
- 60 гр захар
- 1 белтък
Начин на приготвяне:
*В леко затопленото прясно мляко се слагат захарта и маята и се бърка до пълното им разтваряне .
*Маслото се разтопява и охлажда.
! Топлината убива маята .
*Останалите съставки се смесват до получаването на тесто,което след това се увива с фолио и се оставя на топло за около 45 минути.
*След като тестото си е починало се маха фолиото и се разточва веднъж. Нарязва се на ленти с дебелина 2см ,които се разточват с ръце докато достигнат 25-30 см дължина.
*Две лентички тесто се усукват ,а краищата им се слепват с разбит белтък, така че да образуват венец.
*Слагат се в тавичка върху хартия за печене и се намазват с останалия белтък,който ще им придаде блясък след като се изпекат.
*Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар