Днешната статия ще бъде посветена на дивия чесън. Наричан още левруда ,мечи лук,див лук той се среща на сенчести места или в горите през месеците от май до юни. Известен е с комплексните си свойства за имунната,храносмилателната система,като антисептично,тонизиращо и пречистващо организма средство.
Освен много полезно растение и билка ,то е и красиво цвете ,което прилича на момина сълза и на блатно кокиче . Ако берете див чесън сами и не сте сигурни заради приликата му с цветя, може просто да разтъркате с пръсти листата,от тях трябва да ухае на чесън.
Дивият чесън е природно средство против пролетната умора и още като го видях в магазина реших да го включа по някакъв начин в някоя рецепта. Само че аромата на чесън и леката лютивина толкова ми харесват ,че направих цели пет.
- Песто от див чесън
Необходими продукти:
- 200гр див чесън
- ⅓ чаша зехтин
- сол на вкус
- 50 гр пармезан
Дивия чесън се измива и почиства от дръжките,нарязва се на едро и се слага в блендер заедно с останалите съставки. Всичко се смила и е готово.
2. Соленки с чесново песто
Необходими продукти:
- бутер тесто
- песто от див чесън
- 1 жълтък
- сусам за поръсване
Бутер тестото се разточва веднъж,за да не бухне твърде много.
Две ,три лъжички от чесновото песто се разпределят върху тестото равномерно и се прегъва на две.
Режат се ленти тесто с дебелина 2-3см и се усукват.
Соленките се слагат в тавитавичка, намазват с разбития жълтък и се поръсват със сусам.
Пекат се 15 минути в загрята фурна на 180 градуса.
3. Крем супа от грах и див чесън
Необходими продукти:
- консерва грах 300 гр
- 2-3 картофа
- 400 гр див чесън
- 100 мл течна сметана
- 1.5 л зеленчуков бульон
- сол и черен пипер
- 20 гр масло
Почистеният и ситно нарязан див чесън се запържва в маслото,към него се добавят обелените и нарязани картофи и се заливат с бульона.
Когато картофите поомекнат се слага консервата грах и подправките и се вари докато картофите омекнат напълно.
Тенджерата се маха от котлона и всичко се пасира ,сметаната се добавя накрая.
4. Ризото с гъби и див чесън
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2с.л зехтин
- 1ч.ч ориз
- 1л бульон
- 300-400 гр. див чесън
- 100 гр гъби
- 100 гр кашкаваш
- 100 мл бяло вино
Лукът ,дивия чесън и гъбите се измиват и нарязват. Бульона се слага да къкри на тих огън.
В нагорещен тиган се запържва първо лука,дивия чесън ,а после и гъбите докато поомекнат. Добавя се оризът и се запържва за минута със зеленчуците.Налива се виното и се бърка докато се изпари .С черпак се добавя на части бульонът, готви докато се сгъсти. Накрая се добавя настърган кашкавала и се сервира топло.
5. Салата с пресни картофки и песто от див чесън
Необходими продукти:
- 500 гр пресни картофки
- 2-3 с.л песто от див чесън
- рукола
- пармезан
- зехтин и сол
Пресните картофи се измиват и сваряват с обелките.
Към вече готовите картофи се добавя пестото , дооскусява се със сол и зехтин и се поднася поръсено с рукола и пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар