Прекрасното ястие наречено бабагануш е с ливански произход и въпреки,че не впечатлява кой знае колко с вида си ,вкусът му е много повече от това което се вижда.
Доста хора го оприличават с кьопоолу,но вкусът му е съвсем различен и това се дължи на сусамовият тахан в него.
Бабагануш традиционно се поднася с плосък хляб,но е също така прекрасна разядка,дип ,може да си го намажете на филийка или да топите соленки или чипс в него, резултатът е винаги неповторим и страхотен вкус.
Приготвя се изключително бързо и лесно…
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 3 с.л сусамов тахан
- 2 с.л лимонов сок
- 2 скилидки чесън
- ½ връзка магданоз
- 3 с.л зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
*Патладжаните трябва да се изпекат,как решавате вие.
Аз ги изпекох на фурна докато кората стана трошлива и се напука ,а вътрешността мека.
*Кората и дръжките на патладжана се почистват и се слага в блендер заедно със скилидките чесън,магданозът,тахана,захтина и сокът от лимон.
*Всичко се смила и накрая се овкусява със сол.
*Може да се използва и пасатор ,а ако обичате да усещате малки частици патладжан просто намачкакте с вилица,накълцайте чесъна и смесете с останалите съставки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар