петък, 21 април 2017 г.

Видове ядливи цветя

Освен красива декорация някои видове цветя намират приложение и в кулинарията. Подбрани правилно те могат да внесат нови и интересни вкусове ,както и да придават по- екстравагантен вид на ястията.
Аз използвам цветя предимно в суров вид, в салати и десерти,защото така най- добре може да се усети истинският им вкус.
Важно е цветята,които ще консумирате да не са третирани с химикали. Тези от пазарите или от магазините за цветя не са подходящи. Ако искате сами да си наберете цветята внимавайте да не е от място ,където се разхождат животни или което е в близост до автомобилен път. Такива цветя могат да бъдат токсични и опасни.
Не се препоръчват и за асматици или хора с алетгии.
Преди да консумирате цветя трябва добре да ги измиете под течаща вода или да ги накиснете за известно време в съд с вода. Ядат се само венчелистчетата без тичинките и прашеца.
За да сте абсолютно сигурни за безопасността на цветята,които ядете е най-добре да си ги отгледате сами или да си ги купите. В големите вериги магазини ще ги откриете на щанда със зеленчуци.

Ето някои видове ядливи цветя:



  • Невен- той силно наподобява вкусът на шафрана. Има леко горчив вкус и свойството да оцветява.
  • Глухарче- има сладникав вкус,който е много подходящ за салати ,супи. От цвета на глухарчето се прави и чудесно сладко подобно на мед.
  • Лале-има свеж вкус ,подобен на зелена салата.
  • Виолетки-имат леко горчив вкус и послевкус на виолетки. Идеални са за гарнитура към салати и за десерти и сладка.
  • Латинка- много подходяща за супи и ястия. На вкус е като черен пипер.
  • Цвят от див лук- има лек аромат на лук и е малко горчив. Добре се съчетава със зеленчукови салати и за овкусяване на месо.
  • Роза- сладки на вкус и много ароматни,използват се в сладкарството предимно.
  • Бегония- за разлика от много други цветя ,всяка част от бегонията-листа ,стебло и цвят могат да се ядат. Има леко кисел,но освежаващ вкус.
  • Лавандула-поради етеричните масла в нея тя е богата на аромати. Става за десерти и чайове.
  • Копър-цвят от копър е със същият вкус и може да се използва по същия начин.
  • Хризантема- тя е с лют и пикантен вкус.
  • Жасмин- ароматен,подходящ за чай.
  • Люляк-има цитрусов вкус,подходящ за десерти.
  • Мента-фин аромат на мента ,съчетан с нежна красота.
  • Цвят от тиква- има лек вкус на тиква. Подходящ е за пълнене. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...