Морковите освен на салата са идеални и за приготвяне на различни десерти като торти,кексове,кремове и т.н. ,които ако си затворим очите за изморителното стъргане на моркови ,са лесни за приготвяне.
Тази рецепта е моят вариант за морковен десерт- сочен морковен кейк с шоколад.
Необходими продукти:
- кръгла форма за печене -26 см
- 150 гр брашно
- 150 гр смлени бадеми
- 140 гр захар
- 140 гр кафява захар
- 4 яйца
- 500 гр настъргани моркови
- 270 мл олио или разтопено масло
- кората от ½ лайм
- 1 с.л канела
- 1 с.л бакпулвер
- ½ с.л сол
- 200 гр шоколад
- марципан за украса
Начин на приготвяне:
*Брашното,смлените бадеми,бакпулверът,солта и канелата се смесват и пресяват веднъж.
*Морковите се измиват,обелват и настъргват на ситно ренде.
*Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и към тях бавно и постепенно се добавя олиото.
*Сухите съставки се смесват на части с яйчената смес,а след това и с настърганите моркови.
*В намазнена форма за печене се излива сместа и се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 40-50 минути.
Може да проверявате дали кейка е готов с клечка за зъби или шиш,ако няма полепнало тесто т.е ако е суха значи може да го извадите от фурната.
*Шоколадът се разстопява на водна баня и с него се полива вече охладения кейк.
По желание може да направите морковчета от марципан за украса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар