вторник, 18 април 2017 г.

Морковен кейк

Морковите освен на салата са идеални и за приготвяне на различни десерти като торти,кексове,кремове и т.н. ,които ако си затворим очите за изморителното стъргане на моркови ,са лесни за приготвяне.
Тази рецепта е моят вариант за морковен десерт- сочен морковен кейк с шоколад.


Необходими продукти:

  • кръгла форма за печене -26 см
  • 150 гр брашно
  • 150 гр смлени бадеми
  • 140 гр захар
  • 140 гр кафява захар
  • 4 яйца
  • 500 гр настъргани моркови
  • 270 мл олио или разтопено масло
  • кората от ½ лайм
  • 1 с.л канела
  • 1 с.л бакпулвер
  • ½ с.л сол
  • 200 гр шоколад
  • марципан за украса

Начин на приготвяне:

*Брашното,смлените бадеми,бакпулверът,солта и канелата се смесват и пресяват веднъж.
*Морковите се измиват,обелват и настъргват на ситно ренде.
*Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и към тях бавно и постепенно се добавя олиото.
*Сухите съставки се смесват на части с яйчената смес,а след това и с настърганите моркови.
*В намазнена форма за печене се излива сместа и се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 40-50 минути.
Може да проверявате дали кейка е готов с клечка за зъби или шиш,ако няма полепнало тесто т.е ако е суха значи може да го извадите от фурната.
*Шоколадът се разстопява на водна баня и с него се полива вече охладения кейк.
По желание може да направите морковчета от марципан за украса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...