Френска селска торта се предлага във почти всяко заведение във оригиналния й вид. Това ме накара да се опитам да си представя тази традиционна торта в малко по различна светлина . Вариацията ,която наоравих е с крем маскарпоне вместо цедено мляко,със сладко от къпини и хрупкава кроканова обвивка . Исках да направя и блатовете тъмни,за да стане напълно неузнаваема ,но забравих да прибавя какаото.
Реших да приготвя няколко по-малки тортички вместо една торта ,за да не остават остатъци от тестото .
Стандартната френска селска торта е с пет блата,тестото се дели на осем части и три от тях са излишни. Повечето хора правят от останалото тесто меденки или сладки ,но аз исках да използвам цялото тесто за блатове .
Необходими продукти :
за блатовете:
- 150 гр захар
- 1 яйце
- 400 гр брашно
- 200 мл прясно мляко
- 50 гр разтопено и охладено масло
- 3 с.л мед
- 2 с.л сода
за крема:
- 500 гр маскарпоне
- 200 гр заквасена сметана
- 4-5 с.л мед
- 50 мл течна сметана
за къпиновото сладко:
- 500 гр къпини
- 1 ч.ч захар
- 1 с.л сок от лимон
за крокана :
- 200 гр микс от сурови ядки (орехи,бадеми,лешници)
- 4 с.л захар
- 1 с.л кафява захар
- масло
Начин на приготвяне:
За блатовете се разбива яйцето със захарта до като сместа побелее след което към нея се прибавят млякото,маслото ,содата и меда . Получената смес се прехвърля в касерола и се вари на бавен огън за около 10 минути докато се карамелизира и се сгъсти леко. Отмества се от печката и се добавя брашното. Омесва се меко тесто.
Ако искате да направите тъмни блатовете ,добавете и 1 с.л какао към останалите продукти.
Тестото се разделя на 4 ,5 равни части.
Разточват се тънки блатове върху хартия за печене(защото иначе ще се скъсат при преместването в тавата за печене) и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за 3-4 минути.
От блатовете се изрязват кръгове ,може да използвате и чаша ако нямате формичка.
За всяка тортичка са необходими по 4 блата.
От тази смес аз направих 8 тортички с диаметър 8 см.
За крема се разбива маскарпонето със заквасената сметана и меда. Добавя се и течната сметана накрая.
В тиган с незалепващо покритие се слагат почистените къпини,захарта и сока от лимон и се оставя да ври на бавен огън ,като често се разбърква и се натиска с бъркалката къпините ,докато се получи консистенция на сладко.
Ядките за крокана се запичат във фурната за 10 минути и след като изстинат се смилат в блендер.
Половината от смлените ядки отделете настрани,а другата пиловина смесете със захарта и карамелизирайте на бавен огън.
Излейте върху хартия за печене ,предварително намазана с масло . След като изстине и се втвърди натрошете на парченца и ги смелете отново в блендера.
Крокана се смесва с останалите фино смлени ядки.
За сглобяването на тортичките използвах ринг.
Най отдолу се поставя блат,редува се с крем и сладко от къпини и пак се завършва с блат.
Ринга се сваля и тортичките се намазват с крем отгоре и отстрани и се посипват с крокан ,който се разпределя от всички страни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар