Гаспачото или както аз го наричам- тараторът на испанците, представлява студена супа ,която се приготвя от зеленчуци предимно през топлите сезони и има множество вариации.
Традиционно доматът винаги е основна част от него ,но останалите съставки реших да заменя с диня,за да се получи по-екзотично и интересно ястието.
През лятото динята често присъства на трапезата във всеки дом като десерт ,салата със сирене ,а защо не и като супа.
Гаспачото е много освежаващо и приготвянето му не отнема много време.
Необходими продукти:
- 2 купички почистена от семките диня
- 2 добре узрели домата
- ½ шалот
- 1 с.л зехтин
- 1 с.л мед
- 1 с.л винен оцет
- сол
- сирене за поръсване
- босилек за украса
Начин на приготвяне:
*Почистената диня се нарязва на кубчета.
*Доматите се белят и също се режат на дребно,шалотът се наситнява.
*Всички съставки се смилат в блендер до гладка консистенция.
Може да се използва и пасатор.
Поднася се с натрошено сирене и босилек, по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар