понеделник, 3 април 2017 г.

Мармалад от люти чушки

                  



Ако и вие не си падате особено по люта храна като мен,но все пак сте чували колко полезна е тя за сърцето,кръвообръщението,имунната система и т.н значи това сладко от люти чушки е подходящо за вас.
Сладкото не е толкова люто,колкото звучи и всъщност може да се консумира спокойно както всяко друго сладко,а леката лютивина е по скоро загряваща и гали сетивата с нежна топлина.
Има някой неща ,за които е хубаво да внимавате при приготвянето му обаче.
*Някой сортове чушки са изключително люти и дори докосването им с голи ръце може да доведе до кожно раздразнение ,затова работете с латексови ръкавици и внимавайте да не докосвате лицето и очите си.
*При варенето парата ,която се отделя от сладкото също е лютива (нещо ,за което не бях подготвена) и може да предизвика кашлица и сълзене на очите. Осигурете си маска за носа и устата или парче плат ,което да попречи директно да вдишвате парите. Ако имате възможност най-добре пригответе сладкото на открито,ако не отворете широко прозорците.
По време на приготвянето дори ми стана смешно,защото за първи път ми се налага да готвя с ръкавици и маска за лице,но бурканчето пикантно сладко което получих накрая напълно си заслужава.


Необходими продукти:
  • 800 гр червени чушки
  • 100 гр люти червени чушки
  • 2с.л ябълков оцет
  • 250 гр захар
  • 1 ванилия
  • 2 с.л сок от лимон

Начин на приготвяне:
* Сложете големите чушки за кратко в загрята фурна,целта е да променят леко аромата си,но не допускайте да омекнат или да почернеят.
* Почистете чушките от дръжките и семките ,нарежете ги и ги смелете в блендер или с пасатор.
*Тук идва моментът да си сложите ръкавиците.
Сложете лютите чушлета в гореща вода и захлупете с капак за 5 минути.
* Почистете лютите чушки от дръжките и също ги смелете в блендера и смесете с другите чушки.
* В тенджера или дълбок тиган с незалепващо покритие сложете чушките,захарта и оцета и варете докато сладкото се сгъсти.
Ще разберете ,че сладкото е готово когато като сложете капка от него в чиния тя не се разлива. Дръпнете сладкото от котлона,прибавете ванилия и лимоновия сок и затворете в бурканчета.
Не е нужно да обръщате бурканите с капачките надолу,количеството захар гарантира за дълготрайността му.


След като сладкото изстине може да го опитате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пица с картофи

Едва ли има човек,който да не обича пица,а колкото до мен- аз обожавам да ям и да приготвям пица. Няма нищо по-лесно и вкусно от това про...